top of page
foundersw_edited.png
KoKoDo

Het verhaal achter onze stijl.

Onze geschiedenis en oorsprong

Ontdek meer over onze club en over onze stijl.

foundersw_edited.png
Kansui Dojo

De geschiedenis van de club.

DSC_4531_edited.png

Volgens Japanse en traditionele oosterse geneeskunde stroomt "Ki", één van de niet-fysieke aspecten van het leven, door de Keiraku van het lichaam.

Bepaalde Tsubo (=speciale punten) op de Keiraku zijn gevoelig voor aanraking of slagen en veroorzaken een scherpe, verwarrende pijn, maar zonder beschadiging aan beenderen, gewrichten of ander lichaamsweefsel. De aanval hierop kan al met een eenvoudige drukking van vinger of duim zijn. Het gebruik van een eenvoudige drukking maakt het ook mogelijk om de ki van de tegenstander te controleren en te richten.

Jujutsu-technieken zijn relatief eenvoudig te leren indien je ze benadert met een open positieve geest. Als je het mechanisme achter de techniek verstaat, dan zijn de technieken eenvoudig te verstaan en aan te leren. Daarom besteedt men veel tijd om de algemene mechanismen uit te leggen.

De basismanier om KoKoDo te leren zijn de Kata's (=choreografische gevechtshandelingen) waarin de principes van het systeem zitten en waarbij elke student weet welke actie de andere zal voeren.

Er zijn 4 basis Kata's: Shodan (=eerste graad), Nidan (=tweede graad), Sandan (=derde graad) en Yondan (=vierde graad) die overeenkomen met de zwarte gordels binnen KoKoDo.

meridians.gif

KoKoDo verschilt van andere traditionele jujutsuscholen in het feit dat het geen gebruik maakt van krachttechnieken. Dit wil niet zeggen dat de technieken niet pijnlijk kunnen zijn.

KoKoDo maakt gebruik van het meridiaan systeem van het lichaam (Keiraku) om een wisselende hoeveelheid pijn te veroorzaken met als doel een aanvaller te controleren zonder hem ernstig te verwonden. 

KoKoDo Ju Jutsu is een traditionele krijgskunst, gespecialiseerd in klemmen en drukpunten, waarvan de oorsprong van de kunst terug te vinden is in het vroegere Japan. Deze werd bestudeerd en beoefend door de voormalige Samurai.

KoKoDo

dsc08696.jpg

Stichter

Shodai Soke Irie Yasuhiro is de stichter van de KoKoDo Ju Jutsu (de weg van het Keizerlijke licht).

Hij startte zijn opleiding in Hakko-Ryu Ju Jutsu onder de leiding van Shodai Soke Ryuho Okuyama, de stichter van de Hakko Ryu.

Soke Irie bestudeerde de fysieke vaardigheden van het Hakko-Ryu systeem. In 1971 ontving hij de Shihan titel en begon hij Hakko-Ryu te onderrichten in de Honbu Dojo. Yasuhiro Irie was zo'n uitmuntend leerling dat hij onder Okuyama Ryuho vele jaren de Hoofdleraar was. In 1977 ontving Irie Sensei de hoogste graad in Hakko-Ryu Ju Jutsu. Dat zelfde jaar ontving hij van Soke Ryuho Okuyama de eretitel van "Jodai" (Jodai is een oude Japanse term wat eigenlijk Kasteel waarde betekent). Deze titel werd enkel aan een paar senior Shihans gegeven die niet alleen technisch de beste waren maar ook de betrouwvolste. Irie Sensei was de hoofd-instructeur in de Hakko Ryu School tot 1993.

In 1990 opende Soke Irie zijn KoKoDo Clinic waar hij acupunctuur, beender zetting, moxa en shiatsu praktiseert en onderwijst.

In 1995 stichtte Soke Irie de KoKoDo Jujutsu. Sensei Irie is de eerste (Shodai) Soke van de KoKoDo Ju Jutsu.

De KoKoDo Kyu Shin Kai is een organisatie die werd op 30 Maart 2005 opgericht door 3 Shihans, met als streefdoel de KoKoDo Ju Jutsu stijl van Soke Yasuhiro Irie te onderrichten en verder te verspreiden. Om deze doelstelling te verwezenlijken wordt de weg van Soke Irie nauwgezet gevolgd, waarbij tevens op regelmatige wijze onderricht gevolgd wordt in de KoKoDo Honbu Dojo in Japan.

Kyu Shin Kai

foundersw_edited.png

De drie oprichters van KoKoDo Kyu Shin Kai (van links naar rechts)

  • Kaiden Shihan Erik Melotte

  • Kaiden Shihan Ivo Belmans

  • Kaiden Shihan Etienne Beynaerts

De drie basiswaarden van de KoKoDo Kyu Shin Kai zijn:

  • Vriendschap

  • Harmonie

  • Respect

bottom of page